НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЗАРЯ 1902" 

 

 
 

Народни танци

Българските народни танци са изключително разнообразни както по движение и метро-ритмика, така и по форма, начин на залавяне и брой на изпълнителите. В своята вековна танцова практика нашият народ непрекъснато развива и усъвършенства това богатство, като се достига до обособяването на отделни видове танци.

Народните хора съпътстват вакарелеца през целя му живот. Още от първите векове в османската империя, преминаващите през селото пътешественици отбелязват че дервенджиите, когато не са ангажирани с охрана на пътя под звуците на своите барабанчета играят бесовски танци. Герлах 1578. и Гиус 1774г. са оставили бележки за песните и танците на момичетата от вакарелско.

В народните танци няма образ на обстоятелствата – в тях се създават образи на хора, на личностти и вече чрез тях можем да вникнем в облика на породилото ги общество. Танцуващите обикновено се стремят в известна степен ’’да се отдалечат’’, да се абстрахират от обикновения облик на хората. Танците се изпълняват задължително на празници или в неделен ден и задължително в празнично облекло или в условни костюми при различни обреди на Лазаровден или Вайдудул.

Хората се играят на мегданите в махалите обичайно от пладне до залез слънце на заода. След залез слънце хора не се играят. Според съпровода хората са на песен или с музика.

По вид хората във Вакарел са сключени в кръг или водени. Сключени хора не се играят от Поклади до Цветница, за да не се заключи берекета. Първото сключено хоро след заговезни се играе привечер на Цветница. През страстната седмица хора не се играят.

Според танцуващите хората се женски, мъжки или смесени.

Особено популярни във Вакарел са правото хорао в тракийски вариант с ритмичен размер 2/4, копаницата, ихтиманска или пазарджишка с ритмичен размер 11/8, кукунешко хоро 2/4, ръченица 7/8.

Информация

 

Проектът се реализира по грантова схема за финансиране на иновативни проекти на програма Глоб@лни библиотеки - България".

 

Новини

 

01.03.2014г. Петата, последна галерия от творчеството на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме от днес е със снимки на жини и деца от вакарел от 40 години на 20 ти век. Цялата галерия можете да видите тук

22. 02. 2014г. Четвъртата галерия със снимки на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме е свързана с второто освещаване на манастира св. Петка на Петковден 1984г. след извършено обновяване на манастира по инициатива на ставрофорен свещеноиконом Христо Стоименов, осъществено с дарения от всички вакарелци. Цялата галерия може да видите тук

 


Продължаваме  да представяме снимки от любителя фотограф Коста Янков от м. Бальовци. Третата галерия е от снимки, предсавящи войнишкия паметник в центъра на селото, построен в памет на участниците в Балканските войни и Първата световна война. Паметникът за съжаление е разрушен в началото на 60-те години на 20 в. при регулирането на новия център, като е взето решение да бъде построен на друго място, което и до днес не е направено.Виж галерията тук 

21. 02. 2014г.  От днес в раздел архивни документи на колекция история може да видите свидетелство за завършена кандидатподофицерска школа на военновъздушните войски от Тодор Тенчев Колев от с. Вакарел от 1943г. Вижте тук

 

 

Галерия

Разгледайте цялата фотогалерия

 

Контакти

с. Вакарел 2060 площад „Освобождение“ № 1

тел.: 07143 2773
Факс: 07143 2773

e-mail: zaria1902@abv.bg

Лица за контакт: Миглена Мишева и Маноела Зафирова