НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЗАРЯ 1902" 

 

 
 

Бъднивечер

Бъдни вечер е един от големите празници на населението във Вакарел, който се празнува в кръга на голямото семейство. Всички обреди за празника са насочени към благополучието на семейството и осигуряване на стопанския напредък през новата земеделска година. Подгтовкатаза празника започва от рано, като стопанката приготвя основните неща за трапезата и за вечерния празник и за настъпващата Коледа. Жените в къщата месят погача с квас квасник, върху който с тесто изобразяват ралото, воловете, ярема и копралята, овцете и др. Меси се и голям колак за коледарската благословия. За коледарите, къщните и роднинските деца се месят по една фурня колаци, гевреци от тесто. За бъдни вечер отделно се меси вечерник прясна пита без квас, в която се поставя пара, която се използва само за това и през останалото време стои на домашния иконостас, заедно с великденско червено яйце. Готвят се постни манджи. Сварява се фасул, ошаф компот от сушени плодове. Пригодвят се сърми чавки от кисело зеле и болгур. Пече се баница с тиква тиквеник. Един от мъжете в къщата през деня отива в гората и отсича дебело дъбово дърво бадняк, което гори цялата вечер и до късно през нощта в огнището. Преди вечерята и преди да бъде поставен бадняка в огнището всеки от членовете на семейството пробива по малко дупка със свърдел за здравето на семейството, воловете, овците, коньете, прасето, кучето, кокошките и др. след като се изредят всички в дупката се поставя тамян и дървото се слага в огнището. В одаята се внася слама, която се разстила на пода. Върху сламата се постила месал. Домакина поставя на палешника малко жар и тамян и с него прекадява цялата къща, оборите, хамбарите и всички сгради за да избяга гяволщината злото. Произнася се молитвата „Отче наш” и вечерята започва. Домакина разчупва вечерника питата с парата и започва да дава наред по възраст всекиму по парче. Първата хапка от всички ястия се оставя за „св. Богородица”, а втората за къщата. Най – радостен от всичке, е този, в чието парче е парата, защото ще му връви напреде цала година. След приключване на вечерята домакина разделя орехите нна всички от семейството. По първия счупен орех се гадае за плодородието през годината. Ако е пълен, годината ще бъде добра и всички ще са здрави ивесели. И обратното. След приключване на вечерята всички стават заедно та да измати квачката яйцата наедно. Децата се боричкат и търкалят в сламата, като изпълняват указанията на домакина да се търкалят на една страна та да легнат  нивята  на една стран. Децата ровят под сламата за да видят има ли паднали зърна, като наличието им показва добра година и плодородие.

Късно вечерта идват коледарите, които влизайки в двора пеят:

Стани нине, господине,

стани батко и тизе како...”

Всички коледари носят коледарки, топезе, с които тропат и благославят. Вода на дружината попа взима приготвения колак и произнася следната благословия:

 

А скочи Боже, та поможе!

Сваде пата патувааме и тука ни пат нанесе, у нашего господина, домакина. Заварииме го на ядене и пиене, на честна трапеза. Той ни се зарадва, та ни нагости, напои и ни подари кантара леба, пещера сирене и брава месо, а него Господ го подари с честити синове, по-честити щерки. Те биле през гора вещи, през поле  – бръзи. Що гониле – стигнале, що ги гонило отминало, та го гониле три дена и три нощи. Стигнале го под вита танка ела, дек се дели сребро и злато. Кому с паница, кому с лажица, а на нашего домакина, кило и половина и колесница. Речете си дружино Амин!

Всички Амин!

Попа взема специално омесен за коледарите колак и продължава

А таа вита колачина, коя рака я е месила, доождале от девет села с врани коне, със сини седла, с шарени юзди и я карале да бъде старосветица, а тя се подгордела и се поднасила като мечка с ярост,като вълк с дебности, като лесица с итрост, като заяц с бръзост, като риба с дъбине, като орел с висине, като ихтиманци със сини навуща, като чамурлийци с калта, като чукуровци с ума, като вакарелци с друма, като кутрашенци с дрисливи волове, като поповци с гювезилъка, като семковци с усталъка, като брънковци с айдуклука, като яздирастовци с гайдарлъка, като крушевци с шарени силяфе, като полиовци с дебела сланина, като млечановци с кривоперести кола, като бальовци с шопски ментета, като селянинци с шарените баклици и нестрижени кьосемета, като ръжанци с дървени лули, като мечковци с клинатите елеци, като пановци с тепавицата, като бузяковци с шарените япунджаци, като дошевци с калето, като бръдяне с големите гугли. А таа тука е колака месила и се веселила, че здрава и весела каща е дочекала Божича.Да даде господ догодина по-весело да дочека тоа ден!

     Речете си дружино Амин!

След като благословат домакинята ги дарява с колаци, орехи парче сланина и др. Даровете за коледарите се дават с рещото и след като ги дари домакинята търкулва решетото и ако падне захлупено, годината ще е добра и обратно.

След като изпратят коледарите възрастните спят върху сламата за трапезата , а всички останали си вземат и спят с по една стиска гушка за здраве.

Информация

 

Проектът се реализира по грантова схема за финансиране на иновативни проекти на програма Глоб@лни библиотеки - България".

 

Новини

 

01.03.2014г. Петата, последна галерия от творчеството на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме от днес е със снимки на жини и деца от вакарел от 40 години на 20 ти век. Цялата галерия можете да видите тук

22. 02. 2014г. Четвъртата галерия със снимки на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме е свързана с второто освещаване на манастира св. Петка на Петковден 1984г. след извършено обновяване на манастира по инициатива на ставрофорен свещеноиконом Христо Стоименов, осъществено с дарения от всички вакарелци. Цялата галерия може да видите тук

 


Продължаваме  да представяме снимки от любителя фотограф Коста Янков от м. Бальовци. Третата галерия е от снимки, предсавящи войнишкия паметник в центъра на селото, построен в памет на участниците в Балканските войни и Първата световна война. Паметникът за съжаление е разрушен в началото на 60-те години на 20 в. при регулирането на новия център, като е взето решение да бъде построен на друго място, което и до днес не е направено.Виж галерията тук 

21. 02. 2014г.  От днес в раздел архивни документи на колекция история може да видите свидетелство за завършена кандидатподофицерска школа на военновъздушните войски от Тодор Тенчев Колев от с. Вакарел от 1943г. Вижте тук

 

 

Галерия

Разгледайте цялата фотогалерия

 

Контакти

с. Вакарел 2060 площад „Освобождение“ № 1

тел.: 07143 2773
Факс: 07143 2773

e-mail: zaria1902@abv.bg

Лица за контакт: Миглена Мишева и Маноела Зафирова