НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЗАРЯ 1902" 

 

 
 

Никулден

Никулден е храмов празник за основния православен храм в целия Вакарел, находящ се в средищната махала Хановете, нарен „св Николай Мирликийски Чудотворец”. За празника във всяко семейство се купува шаран, който се готви с булгур рибник. Жените месят квасници. Рибниците и квасниците се носят курбан в черквата. След литургията ги подреждат на двора, за да ги осветят свещениците да ги молитват. След като свещениците си вземат поповото жените си раздават за здраве. Тъй като празника съвпада с коледните пости хора не се играят и песни не се пеят. В домовете на именниците се служат служби, подобни на тгези за Арахангеловден. Благославящия произнася следната благословия:

 А, наздраве,  Да ни е на помощ св. Никола днешен!

Какво сме дочекале св. Никола  на руля и пуля, на трънка и пата, така да дочекаме и вси дни.

Така да дочекаме свети Игната, свети Божича, свети Василилия, светаго Ивана Кръстителя, него земя и млада Бога.

Така да дочекаме и свети Атанаса, да се обърне каде нас, светаго Тодора, светаго Лазара, свето Благовещене, свето Велико Возкресение с червено яйце и шарено перце.

Така да дочекаме свети Георги със златни оранета, с богати курбане.

Така да дочекаме свети Спас със зелен клас, свети Петър – по ливади купи, по ниви кръсци, по дворове купни.

Така да дочекаме света Богородица с честита комка, да ни закриля с десна рачица, от зло на добро да ни наклони.

Каде одим да наодим, що спечелим да кердошем, каде одим - се по сребро и злато и по бели грошове. С аспра да излезем, с илядо да се върнем. Помози Боже. Кръсти се а всички отговарят Амин.

Що незнаем ние да благословим, да благословат отци и домници по църкви и манастире на литургии, се едната да бъде!

Да са ни на помощ триста и осемнаесе отци и дванаесе апостоле, Божи угодници, че ним е рачно и патно.

От назе молбата, от Бога дарбата, от назе момата, от Бога милост, от ангелите принос! Помози Боже. Кръсти се а всички отговарят Амин.

А наздраве дружина! Пие от чашата.

И таа втора,  за Божия спора!

Свети Сава и държава, що държи небо и земя, та плете танка мрежа да закриля вси славянски народ, да закриля и нашего домакина. От зло да добро да го наклони!

Каде оди да наоди, що спечели да кердоше, каде оди - се по сребро и злато и по бели грошове. С аспра да излезе, с илядо да се върне.

И таа трета за Божия срета! Пие от чашата.

Света Петка и Неделя, света Троица Неразделна, що не дели брат от брата, другар от другара, да не дели нашего дамакина от кукя, от жена, от деца. Помози Боже. Кръсти се а всички отговарят Амин.

Да го не отдели от пърчорошки волчета, от патаножки кончета, ваклошати ягнета, пелешати ярета! Помози Боже. Кръсти се а всички отговарят Амин.

И да не отдели овчара от сиво стадо, от бръзи цета, широки егреци, от бела струна – златни ведра! Що пасе да му се плоди, що кръми – да иляди! Помози Боже. Кръсти се а всички отговарят Амин.

И да не отдели нашего домакина от чест, от късмет, от живот, от здраве! И да го не отдели от черни угаре, от бела ченица.

Каде оди да наоди, що спечели да кердоше, каде оди - се по сребро и злато и по бели грошове. С аспра да излезе, с илядо да се върне.

А наздраве дружино!

Цъфти куке весело!

Информация

 

Проектът се реализира по грантова схема за финансиране на иновативни проекти на програма Глоб@лни библиотеки - България".

 

Новини

 

01.03.2014г. Петата, последна галерия от творчеството на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме от днес е със снимки на жини и деца от вакарел от 40 години на 20 ти век. Цялата галерия можете да видите тук

22. 02. 2014г. Четвъртата галерия със снимки на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме е свързана с второто освещаване на манастира св. Петка на Петковден 1984г. след извършено обновяване на манастира по инициатива на ставрофорен свещеноиконом Христо Стоименов, осъществено с дарения от всички вакарелци. Цялата галерия може да видите тук

 


Продължаваме  да представяме снимки от любителя фотограф Коста Янков от м. Бальовци. Третата галерия е от снимки, предсавящи войнишкия паметник в центъра на селото, построен в памет на участниците в Балканските войни и Първата световна война. Паметникът за съжаление е разрушен в началото на 60-те години на 20 в. при регулирането на новия център, като е взето решение да бъде построен на друго място, което и до днес не е направено.Виж галерията тук 

21. 02. 2014г.  От днес в раздел архивни документи на колекция история може да видите свидетелство за завършена кандидатподофицерска школа на военновъздушните войски от Тодор Тенчев Колев от с. Вакарел от 1943г. Вижте тук

 

 

Галерия

Разгледайте цялата фотогалерия

 

Контакти

с. Вакарел 2060 площад „Освобождение“ № 1

тел.: 07143 2773
Факс: 07143 2773

e-mail: zaria1902@abv.bg

Лица за контакт: Миглена Мишева и Маноела Зафирова