НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЗАРЯ 1902" 

 

 
 

Млечни храни

Мляко. Млякото е основен продукт в хранителната верига на старите вакарелци. Консумира се прясно и кисело. Прясното мляко задължително се яде варено. Вари се котле закачено на веригата на огнището. Консумира се обикновено прясно краве мляко. С мляко се приготвят ястия като каша и скроб. Най-често се консумира попара, хляб залят с прясно мляко.

Киселото мляко се произвежда от прясното като в глинено гърне се сипва варено прясно мляко с температура около телесната 36 о С или кога бръкнеш с маненкото пръсте да не ти е жежко или студено и към него се прибавя определено количество кисело мляко подкваса.Гърнето се завива с месал за два часа и след това млякото е готово за консумация. За зимата се кваси овче кисело мляко, което се съхранява в дървено в каче, като отгоре си залива с разтопена лой.

Масло. Маслото се произвежда от кисело краве мляко или от подквасени каймаци от овче, мляко, което преди де се сири се сипва в широки глинени съдове гюведже на каймак. Подквасеното мляко и каймаци се сипват в специален тесен и висок дървен съд буталкя, добавя се вода и със специално приспособление с движения на горе и на долу млякото се бие, докато се отдели маслото. Маслото се събира на топка и за кратко време се съхранява в съд залято със студена вода под вода. За по-продължително време се съхранява стопено и препържено в глинен съд.

Сирене. Сиренето е млечен продукт, който се приготвя в домакинството най-вече от овче мляко и по-рядко от краве или козе. Млякото се подсирва докато е още топло или се изсипва в широки разлати глинени съдове гюведжи, за да се събере повече каймак за масло, оставя се  на каймак. Маята за сиренето сирището се взима от стомасите на заклани млади агнета. Сиренето се цеди в цедилки в дървени калъпи и се съхранява в дървени качета залято със солена саламура.

Извара. Изварата е продукт, който се получава изваряване на суроватката, която се получава след изцеждане на сиренето или от изваряване на мътеница. Съхранява се подсолена в глинени съдове, като се използва за плънка на баници, в каши или се консумира пържена с яйца.

Информация

 

Проектът се реализира по грантова схема за финансиране на иновативни проекти на програма Глоб@лни библиотеки - България".

 

Новини

 

01.03.2014г. Петата, последна галерия от творчеството на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме от днес е със снимки на жини и деца от вакарел от 40 години на 20 ти век. Цялата галерия можете да видите тук

22. 02. 2014г. Четвъртата галерия със снимки на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме е свързана с второто освещаване на манастира св. Петка на Петковден 1984г. след извършено обновяване на манастира по инициатива на ставрофорен свещеноиконом Христо Стоименов, осъществено с дарения от всички вакарелци. Цялата галерия може да видите тук

 


Продължаваме  да представяме снимки от любителя фотограф Коста Янков от м. Бальовци. Третата галерия е от снимки, предсавящи войнишкия паметник в центъра на селото, построен в памет на участниците в Балканските войни и Първата световна война. Паметникът за съжаление е разрушен в началото на 60-те години на 20 в. при регулирането на новия център, като е взето решение да бъде построен на друго място, което и до днес не е направено.Виж галерията тук 

21. 02. 2014г.  От днес в раздел архивни документи на колекция история може да видите свидетелство за завършена кандидатподофицерска школа на военновъздушните войски от Тодор Тенчев Колев от с. Вакарел от 1943г. Вижте тук

 

 

Галерия

Разгледайте цялата фотогалерия

 

Контакти

с. Вакарел 2060 площад „Освобождение“ № 1

тел.: 07143 2773
Факс: 07143 2773

e-mail: zaria1902@abv.bg

Лица за контакт: Миглена Мишева и Маноела Зафирова