НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЗАРЯ 1902" 

 

 
 

Тестени храни

Тестените храни са основата на храненето на вакарелеца заедно с млечнте произведения до средата на ХХв.

Юфка. Приготвя се от тесто, замесено с вода и яйца. Корите се точат и се оставят на слънце да съхнат. След изсъхването се натрошават и прибират в платнени торби. Поради необходимостта от слънчево време и температур за изсъхване, юфката се приготвя през лятото. За целта жените от един род или махала се събират и поред приготвят в различни дни юфката за различните къщи. Изсушената юфка се вари в подсолена вода и се подправя с мазнина и сирене.

 

 

 

Баница. Баницата е тестено произведение, за което се приготвя тесто от пшенично брашно  сол. Тестото се разделя на топки, които се разточват на тънки кори олби. Корите се напръскват с мазнина и се ръсят с плънка, приготвена от сирене, кисело мляко и яйце. Баницата се навива поставя в калайдисана бакърена тава и се изпича в подница под връшник.

 

 

Зелник. Зелника е тестено произведение, за което се приготвя тесто, като за баница. Отделя се една трета от тестото, което се разточва на голяма кора. Намазва се с мазнина и с огрибката се нарязва на парчета, кото се събират едно върху друго гюзлеме. От останалото тесто се разточват четири кори, които леко се запичат на върху обратната страна на връшника, или друга тенекия, поставени на перустията. Разточената голяма кора, се поставя в тавата, като крайщата и се оставят да висят навън. Налагат се печените кори, които се ръсят с мазнина и се рудуват с плънката, която се приготвя от задушени коприва или лапад, лобода и киселец, примесени със сирене. Около плънката се навиват няколко кори навити само с мазнина, крашник. Отгоре се покриват също с кора и се загръща долната кора. Най отгоре се слага мазнина, или се редят тънки резенчета осолена сланина. Пече се в подницата под връшник.

Тиквеник. Приготвя се като зелника, като плънката се приготвя от сварена или задушена тиква.

Скроб. Тестено ястие, което се приготвя след омесване на твърдо тесто, брашно с много малко вода, което се стрива между пръстите, за да се оформят трохи. Трохите се пресяват, за да падне брашното. Вари се с мляко, като може да се подправи с мазнина и червен пипер или сухи чушки.

 

 

 

Булгур. Булгурът е храна, която замества ориза в ястията. Приготвя се от пшеница, която се измива, леко се сварява, бланшира, след което добре се изсушава. Зърната се смилат едро, натрошават се с булгурена мелница, която всяко едно семейство притежава. Съхранява се в платнени торби.

 

 

Качамак. Ястие от царевично брашно. Приготвя се като в котле с топла вода се сипва определено количество брашно. Правят се няколко дупки и сезакача на вергата на огнището да ври. След определено време котлето се откачва и с точилката се разбърква до гъста каша. Изсипва се в намазнена със свинска мас или масло тава и се поръсва със сирене. Върху него се изсипват пръжки от стопена сланина.

 

 

Каши. Кашата или миене присъства често на трапезата на старите вакарелци. Приготвя се от препържено в мазнина брашно, разредено с различни бульони, прясно мляко, мътеница, гъбен бульн, фасулева чорба и др.

Информация

 

Проектът се реализира по грантова схема за финансиране на иновативни проекти на програма Глоб@лни библиотеки - България".

 

Новини

 

01.03.2014г. Петата, последна галерия от творчеството на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме от днес е със снимки на жини и деца от вакарел от 40 години на 20 ти век. Цялата галерия можете да видите тук

22. 02. 2014г. Четвъртата галерия със снимки на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме е свързана с второто освещаване на манастира св. Петка на Петковден 1984г. след извършено обновяване на манастира по инициатива на ставрофорен свещеноиконом Христо Стоименов, осъществено с дарения от всички вакарелци. Цялата галерия може да видите тук

 


Продължаваме  да представяме снимки от любителя фотограф Коста Янков от м. Бальовци. Третата галерия е от снимки, предсавящи войнишкия паметник в центъра на селото, построен в памет на участниците в Балканските войни и Първата световна война. Паметникът за съжаление е разрушен в началото на 60-те години на 20 в. при регулирането на новия център, като е взето решение да бъде построен на друго място, което и до днес не е направено.Виж галерията тук 

21. 02. 2014г.  От днес в раздел архивни документи на колекция история може да видите свидетелство за завършена кандидатподофицерска школа на военновъздушните войски от Тодор Тенчев Колев от с. Вакарел от 1943г. Вижте тук

 

 

Галерия

Разгледайте цялата фотогалерия

 

Контакти

с. Вакарел 2060 площад „Освобождение“ № 1

тел.: 07143 2773
Факс: 07143 2773

e-mail: zaria1902@abv.bg

Лица за контакт: Миглена Мишева и Маноела Зафирова