НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ЗАРЯ 1902" 

 

 
 

Биография

Стоян Ватралски 1860 - 1935Стоян Кръстов Ватралски е български общественик, писател и публицист, приятел на Вазов, Шишманов, Радев и Яворов. Първият българин, завършил Харвардския университет.
Роден е на 7 март 1860 г. в семейството на Кръсто и Ружа Ватралски в с. Вакарел. Баща му е беден овчар от Вакарел. Енергичния си дух и неутолимата си жажда за знания наследява от майка си, известна сред съвременниците си с прозвището “Коджа Трена”. Сестра му Севастица впоследствие става съпруга на общинския фелдшер Костадин Георгиев и основава стипендия за талантливи вакарелски ученици. Малкият Стоян като повечето от съвременниците си прекарва детството и юношеството си в труд, като подпомага баща си в пашата на овцете. Децата с ококорени очи слушат разказите на възрастните за страховитите турци от града, от които трябва да се пазят. Стоян Ватралски завършва начално образование във Вакарелското училище, където му преподава свещеник Захари Николов.
През 1874 г. в гр. Самоков по решение на Епархийския съвет, председателстван от митрополит Доситей, се открива пансион за деца от селата, които да се подготвят за учители и свещеници в Самоковското класно градско училище. Приети са 12 ученици от селата Вакарел, Костенец, Сестримо, Бобошево и Червен брег (Дупнишко). По предложение на учителя си от Вакарел са изпратени Стоян Ватралски, Тодор Стоилов и Стамо Червенков. След завършване на курса на обучение през 1877 тримата се завръщат във Вакарел.
През зимата на 1877 г. по съвет на майка си Стоян Ватралски се връща в Самоков. Намира препитание сред мисионерите от евангелистката мисия, като върши домашна работа: цепи дърва, пали печка и носи вода. Живее в предоставена му от тях квартира. През тези години приема евангелисткото изповедание. Този му акт довежда до разпри с баща му и до разрив в отношенията му с митрополит Доситей, който до края но живота си през 1908 г. не може да му прости. Принадлежността му към протестантите ще стане причина Светият Синод никога да не го признае като автор, общественик, публицист. По негов адрес ще се сипят унищожителни критики. Този факт, както и контактите му в САЩ и Великобритания, допълнени с личен конфликт с Георги Димитров в Самоков, ще доведат до пренебрегването му и постепенната му забрава след 1944 г. Издържайки се сам, продължава образованието си в Американското училище в Самоков. Там прекарва четири години (1878-1882), изпълнени с ревностно търсене на знание. От 1882 г. до 1884 г. работи в евангелистката мисия в Хасково.
През 1884 г. Ватралски заминава за Америка по покана на американски мисионери, като първоначално се установява вероятно в някой от североизточните щати. За своето пристигане той пише: “Пристигнах без никакви пари и почти никакво знание на английски език.” Скоро постъпва в Западната Академия в Ню Джърси, където учи английски език. През периода 1986 - 1888 завършва Теологическото училище — колеж при университета Хауърд в столицата на САЩ Вашингтон. Следващите четири години Ватралски проповядва в различни църкви, изнася лекции за България и пише за различни вестници.През юни 1892 г. Ватралски пристига в Кеймбридж, Масачузетс и за първи път в живота си влиза в “Двора” на Харвардския университет, за да стане впоследствие първият българин, завършил Харвард. Следващите две години са изключителни за младия Ватралски. Следвайки като “специален” студент, той постига това, което дотогава не е постигал никой друг българин. Наред с учението, той продължава да сътрудничи на редица ежедневници, както и да публикува стихотворения. Заради изключителната му способност да рецитира и ораторства, а и заради дългата му брада и силния европейски акцент съучениците му го наричат “Българският Толстой.” Но дори и с явен балкански акцент, Ватралски се слави като необорим словесен опонент. На няколко пъти печели награди за ораторство в Харвард и околните колежи. Точно преди завършването си през юни 1894, Ватралски печели анонимен конкурс за бакалавърски химн на Харвард, под псевдоним „попа“, който се пее и до днес при завършването на бакалавърския клас.
Стоян Ватралски, Станислав и Спас Шумкови са сред създателите на първото емигрантско студентско дружество „България", учредено по инициатива на братя Балабанови в Ню Йорк през 1890 г. и просъществувало до 1897 г. Освен взаимопомощ, дружеството си поставя за цел да запознава американската общественост с българския национален въпрос. Стоян Ватралски участва активно и в българското емигрантско дружество "Левски". Той е вероятно първият българин в САЩ, който се ориентира към пряко сътрудничество с Върховния македонски комитет. Като студент в Кеймбридж пише още през 1896 г. до София: „Моля проводете ми книги и вестници и пр. Аз ще се старая с тяхната помощ да защитя според силите си нашите интереси пред английския свят." В началото на 1900 г. отново търси съдействие: „Трябват ми документи, които разглеждат въпроса всестранно с цел да приготвя на английски защитата на македонската кауза в Съединените държави. То ми е патриотична длъжност. Хората нека разискват дали перото е по-мощно от сабята. Аз за себе си съм решил, че моето перо е по-мощно от моята сабя." Писмото съдържа и други полезни за делото съждения: „Македонският въпрос не може да се разреши без участието на англосаксонския свят"; „В чисто демократически страни, каквито са англосаксонските, дето публичното мнение седи на трона, апел чрез печата е от извънредна важност."
На 7 април 1900 г. във в. „Бостън транскрипт" излиза негова статия под заглавие „Наближаващото въстание в Македония". Като изпраща копие на Върховния комитет, той подчертава, че споменатото печатно издание е сред най-авторитетните в цяла Америка: „Никой друг вестник от тази страна на океана не се чете от толкова културни и влиятелни читатели." Статията на Ватралски е постижение за времето си и ясно осветлява причините за предстоящия бунт на българите. В нея той отхвърля твърденията, че засилващото се напрежение в Македония се дължи на някакви външни „агенти", като посочва, че обяснението трябва да се търси в политиката на властите и в неизпълнените обещания на Великите сили. Авторът отбелязва, че при тези обстоятелства революционерите в Македония закономерно се надяват на помощта на България, без да пренебрегват Русия и Англия. „Към България Македония справедливо отправя специални искания. Свързани чрез една религия, един език, от традицията и единните национални желания, македонските българи гледат на Княжеството като на другата — свободна част от тяхното отечество". На края авторът отправя призив към световноизвестни учени като Джордж Кенън сами да проверят каква е етническата принадлежност на славянското население в Македония. „Тогава те ще се уверят, че македонският говор е диалект на българския език." През следващите години името на Ватралски се появява все по-често по страниците на американския печат, както и в българските емигрантски издания.
След дипломирането си в Харвард, Ватралски живее в Кеймбридж, продължавайки да изнася лекции за България. Той е добре познат в Бостън със своите “публични сказки” върху българските народни обичаи и религии. Освен в Бостън често е канен да пътува в много от източните щати: Ню Ингланд, Индиана, Ню Йорк, Охайо, Ню Джърси, Пенсилвания, Кънектикът, Мейн и Ню Хампшър. Пътува и до Канада. Работи за East Entertainment Bureau, Ltd. в Бостън и Wade Entertainment Bureau, Inc. в Ню Йорк, чрез които пише за известни всекидневници като: The Boston Transcript, The New York Tribune, The Forum, и The Chicago Tribune. Известността му е толкова голяма, че всички те поместват неочакваната новина за неговото заминаване за България. Оставяйки перспективна кариера в Америка, през юни 1900 г. Ватралски тръгва обратно за България. Точно преди да отплува, минава през Ню Лексингтън, щата Охайо, където на 16 юни 1900 г. пред кметството държи реч в чест на Дж. А. Макгахан, военният кореспондент, който пръв пише в световната преса за Априлското въстание и с това спомага за освобождаването на България от турско робство. Посещавайки гроба му по-късно същия ден, Ватралски обещава да направи всичко възможно за построяването на подобаващ паметник.
След завръщането си в България, Ватралски купува къща в Красно село (тогава село извън рамките на София) и през 1907 се жени за Василка Ватралска. Основава Българо-Американското дружество и става член на борда на Дружеството на английско говорящите жители на София. Американски възпитаник, Ватралски до края на живота си работи за приятелство със САЩ. За българо-американските отношения той пише: “На никоя държава, освен може би на Русия, днешна България не дължи за своята свобода и култура, за своите политически учреждения толкова много, колкото тя дължи на Америка. Новата българска история е неделима от историята на американската религиозна мисия и американските училища в Цариград и другаде по Балканския полуостров.”
Преподава в Американския колеж, лектор е в Софийския университет. Установява близки контакти с Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, Симеон Радев и Пейо Яворов. Политическата му насоченост е радикална, но въпреки че често е молен да заеме политически постове, той не проявява голям интерес. Привърженик е на Стефан Стамболов. Многобройните си познанства със световни политически фигури Ватралски ползва като възможност да популяризира родината си. Поддържа връзка с Джордж Уошбър и Алберт Лонг. Води оживена кореспонденция с братята Чарлз и Ноел Бъкстон. Особено активна политическа дейност развива през годините на Балканската и Първата световна война, като поставя българския въпрос пред международната общественост чрез кореспонденцията си с видни английски и американски общественици.
След избухването на Балканската война на 17.09.1912 г. Ватралски е обзет от желание да помогне на страната си като замине в Англия, за да защитава позициите на отечеството си. „ Аз трябва да отида в Англия, за да осветлявам общественото там мнение досежно Балканската война и да защитавам нашата права кауза. Понеже владея английски, това е моя отговорност. Каквото и да сторех тук, в България, дори и да положех живота си на бойното поле, аз ще бъда стократно по-полезен на освободителното дело с агитацията си из Великобритания.”
Стоян Ватралски излага идеята си пред министъра на вътрешните работи Людсканов, който го препраща към министър-председателя Иван Евстратиев Гешов. На 22.09.1912 г. изпраща писмо с исканията си, но получава отговор чрез Председателя на Народното събрание д-р Стоян Данев, който съдържа завоалиран отказ. Непоколебим в осъществяването на идеята си, Ватралски посещава министъра на финансите с молба за съдействие за кредит срещу ипотека на имущество за финансиране на мисията си във Великобритания. Със съдействието на министъра получава кредит от Банка за земеделски кредит и на 22.10.1912 г. заминава за Великобритания. Среща се с наследниците на Уилям Гладстон, като гостува на внука на политика – Хенри Гладстон. Изнася публични лекции в Лондон, Ливърпул, Лийдс, Брадфорд, Дарлингтон, Йорк, Оксфорд и др. Публичните му прояви са съпроводени с благотворителни акции. В сметката на „Подпомагателния комитет за болни и пострадали от войната” в София, оглавяван от царица Елеонора, са набрани над 50 000 британски лири. Освен публични лекции, Ватралски публикува статии в „Манчестър Гардиан“, „Дейли Нюз”, „Йоркшир Обзървър“, „Оксфорд Кроникъл“ и други. Основните му теми са „Война и мир в Балканите”, „Балканското положение и английската дипломация”, „Нашата война за мир в Балканите”, „Ролята на религиозния фактор в пропадането на турската империя” и др.
Освен като мисионер и общественик Стоян Ватралски е познат и като литературен творец. Той пише проза и поезия на различни теми, които могат да се обединят в няколко основни групи:
историческа ("България и съседните държави", "Моето в Англия себепосланичество", "Америка и България", "Английски и американски държавници", "Кирил и Методий", "Балканско държавничество");
нравствено-етична ("Първом правда", "Миротворци", "Щастие", "Бистра водица", "Пъстри сбирки от речи", "Силата на правдата", "Против никотина", "Как се човек обезчовечава", "Приятелство") 
религиозно-богословска ("Битие", "Евангелски псалми", "Проповеди на един християнски мирянин", "Истина ви казвам", "Бог и войната", "Исус Христос", "Царят на правдата".[12]
Висока оценка за неговото творчество дават видни писатели, учени и общественици. Иван Вазов казва за него: "Г-н Ватралски има добре запазена душа, неразвалена от западното течение в литературата, тъй рядко срещано нещо днес. В неговите работи се срещат мисли, чувства и идеи възвишени и чисти. Любов към хубавото, посвещение на дългът, влечение за правдата, обич към отечеството и природата – това са отличителните черти на неговата поетическа личност. Ние нямаме друг поет у нас, който да пее и ратува за „първом правда”.Н еговите стихотворения могат с еднаква полза и наслада да се четат от стари и млади и по своето възпитателно значение са от категорията на хубавите, но тъй редки у нас книги, които могат да бъдат препоръчани като четиво за днешното поколение", а проф. Иван Шишманов допълва: "Навред изпъква енергичната фигура на силния с христовото слово евангелски проповедник, който не напразно е чел библейските пророци и Емерсона. Но има в римите му и истински лиричен акцент.”.
 Произведенията на Стоян Варталски претърпяват второ издание през 1933-1934 г. в поредица от 17 тома.
Въпреки известността и популярността си Стоян Ватралски живее скромно в чифлика си в Красно село, закупен със спестените пари от престоя и работата му в САЩ. Препитава се с отглеждане на плодове и зеленчуци, копринени буби и ракита. Никога в живота си не приема държавен пост или работа. Въпреки че е истински убеден и апологет евангелист, след завръщането си от САЩ не се присъединява към никоя евангелистка църква и не получава издръжка като пастор. Винаги изтъква скромния си селски вакарелски произход и не се е срамува от това, че е син на бедни овчари от Вакарел. При посещението му в САЩ през 1924 г. по случай 30-та годишнина от дипломирането му в Харвардския университет, бостънският вестник Boston Globe публикува за българския общественик цялата първа страница, където наред с неговата снимка е поставена и снимка на баща му в традиционно облекло. Във всичките си интервюта той с увлечение разказва за Вакарел, за добрия и учен поп Захари, за детството си. На една публична сказка в Йорк пред Младежкото християнско дружество, за да заинтригува присъстващите над 150 деца „приказвах им живота си под турско иго и като овчарче в село Вакарел. За овцете – как не знаеха, че в гората има вълци, та бяха спокойни, ала ние децата знаехме, че в града има турци, та бяхме неспокойни и нещастни”.
Стоян Ватралски умира в чифлика си в Красно село на 30 август 1935г..
Заради религиозните си убеждения Ватралски остава забравен като общественик, учен и творец. Делото на Стоян Ватралски остава скрито в слоевете на драстични политически, икономически и културни промени в България.

Информация

 

Проектът се реализира по грантова схема за финансиране на иновативни проекти на програма Глоб@лни библиотеки - България".

 

Новини

 

01.03.2014г. Петата, последна галерия от творчеството на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме от днес е със снимки на жини и деца от вакарел от 40 години на 20 ти век. Цялата галерия можете да видите тук

22. 02. 2014г. Четвъртата галерия със снимки на любителя фотограф Коста Янков, която Ви представяме е свързана с второто освещаване на манастира св. Петка на Петковден 1984г. след извършено обновяване на манастира по инициатива на ставрофорен свещеноиконом Христо Стоименов, осъществено с дарения от всички вакарелци. Цялата галерия може да видите тук

 


Продължаваме  да представяме снимки от любителя фотограф Коста Янков от м. Бальовци. Третата галерия е от снимки, предсавящи войнишкия паметник в центъра на селото, построен в памет на участниците в Балканските войни и Първата световна война. Паметникът за съжаление е разрушен в началото на 60-те години на 20 в. при регулирането на новия център, като е взето решение да бъде построен на друго място, което и до днес не е направено.Виж галерията тук 

21. 02. 2014г.  От днес в раздел архивни документи на колекция история може да видите свидетелство за завършена кандидатподофицерска школа на военновъздушните войски от Тодор Тенчев Колев от с. Вакарел от 1943г. Вижте тук

 

 

Галерия

Разгледайте цялата фотогалерия

 

Контакти

с. Вакарел 2060 площад „Освобождение“ № 1

тел.: 07143 2773
Факс: 07143 2773

e-mail: zaria1902@abv.bg

Лица за контакт: Миглена Мишева и Маноела Зафирова